söndag 14 september 2014

Testar min nya slow cooker

Jag köpte en billig slow cooker för ett par veckor sedan och tänkte att jag skulle testa den idag. På menyn stod en kikärtsgryta med någon sorts Mellanöstern/Nordafrikakänsla. Jag började med en fänkål, en butternutpumpa och en lök i bitar som jag först brynte i lite olivolja. Sedan hällde jag på två tetror kikärter. Jag hade tänkt koka själv men glömde blötlägga igår, så jag fick handla lite på vägen hem från vallokalen. Lite buljong, tre feta vitlöksklyftor, lite koriander, svartpeppar, kanelstänger, en chili från arbetsrumsfönstret och ett par torkade lime åkte sedan i. Det står i alla fall torkad lime på påsen, men jag är inte helt säker på vilken citrusfrukt det egentligen är. 
Sedan åt jag lunch. Gnocchi med mangold och bacon. Jag skar bort mittnerven från mangolden innan jag fräste den eftersom den tar längre tid att tillaga. Jag hittade också en snäcka, vilket förklarade att jag tyckte att en del av bladen såg klart mer håliga ut idag än de gjorde igår. Efter att jag hade ätit så hackade jag mangoldresterna i mindre bitar och tippade i det i grytan tillsammans med en påse torkade körsbär som hade varit ute och campat två gånger utan att gå åt och nu passerat bäst-före-datum. Jag hade tänkt att jag skulle hacka i ett par paprikor som låg i kylen och också behövde ätas upp, men det var ganska fullt i grytan vid det laget så det fick vara.

Jag hade nog inte läst på så mycket innan och blev lite överraskad av att innergrytan är i keramik, den ser ut ungefär som en svart blomkruka med öron på. Den elektriska yttergrytan som den står i har två koklägen och något som heter Auto och verkar vara varmhållning. Jag körde på hög i två timmar först och låg i tre timmar efter det. Sedan rörde jag i en burk rostad aubergine. Den var ju liksom redan bara klägg så det verkade onödigt att koka den i flera timmar till. 

Jag åt grytan med en klick créme fraîche och vitt bröd från i fredags som jag skrämde upp i ugnen med lite vitlökssmör på. Jag hade tidigare funderat på att röra ner resten av den starka röra jag köpte i fredags, så jag testade med en liten klick av den också. Jag är inte helt säker på att jag vill ha det hela starkare dock. Kanske en liten klick bara?

Nästa test borde bli kött, en höstig köttgryta, eller kanske en chili med tanke på hur många små gula saker som håller på att mogna i arbetsrummet. Jag tänker mig att det skulle kunna vara ganska trevligt att komma hem till ett mört långkok efter att ha varit på jobbet en hel dag. När man körde på det höga läget så puttrade det märkbart i grytan, medan det var en mycket stillsammare tillagning på det låga läget. De recept jag har läst verkar tycka att saker blir färdiga på runt åtta timmar på det låga läget, men riktigt så tidigt kom jag inte igång med det här, så det fick bli en blandning av båda. Butternutpumpan och körsbären var väldigt mosiga, men de andra grönsakerna var alls inte sönderkokta. För övrigt tror jag inte att körsbär var det optimala valet. Jag hade sett recept med torkade aprikoser och tänkte att jag ju ändå hade en påse körsbär som behöver ätas upp som jag kan använda, men jag tror att aprikoser hade varit en bättre kombination. 

Världen är också ganska overklig denna söndag i september, Nazister ställer till bråk i svenska vallokaler. I svenska vallokaler!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar